Waarom mediation?
Zodra er mensen samen zijn ontstaan er dynamische krachtenvelden. Er zijn verschillen van inzicht, verschillen van werkmethoden, maar ook verschillen in normen en waarden. In persoonlijke relaties, maar ook in het werk.
Die verschillen hoeven niet altijd vervelend te zijn. Ze brengen vaak ook nieuwe ideeën en nieuwe invalshoeken. Het werkt innovatief en geeft verrassende uitkomsten, waar je eerst misschien niet over na hebt gedacht.
Wrijving voorkomen of oplossen
Toch kan er ook wrijving ontstaan. Door wrijving ontstaat warmte en bij langdurige wrijving kunnen de gemoederen aardig verhit worden. Een conflict ligt dan al snel op de loer. Conflicten zijn van alle tijden, dus dat is geen vreemd verschijnsel. Vervelend wordt het pas als het niet (meer) lukt om de verbinding te maken en op zoek te gaan naar oplossingen.
Voor de oplossing van een conflict zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Mediation is er daar een van.
Zes redenen om te kiezen voor mediation
Mediation is laagdrempelig
Het is eenvoudiger om mediationgesprekken te voeren. Je hoeft niet allerlei lastige juridische procedures te volgen of er kennis van te hebben.
Mediation is goedkoper
Het inschakelen van een mediator is meestal veel goedkoper dan het inschakelen van juridische hulp. Dat heeft er mee te maken, dat het uurtarief van een mediator meestal lager is dan van een advocaat. Bovendien hoeft er maar 1 mediator betaald te worden.
Mediation is bestendig
De oplossing via een mediator is vaak duurzaam. Omdat je zelf betrokken bent bij de totstandkoming van de afspraken, zijn deze vaak bestendiger en gemakkelijker te hanteren.
Mediation is sneller
Omdat je met de juiste personen om de tafel zit en (onder begeleiding) met elkaar gaat praten over datgene, dat jullie verdeeld houdt, kom je sneller tot de kern in plaats van tijd te verliezen met allerlei details.
Mediation is een totaaloplossing
Binnen een mediation bepalen de partijen zelf hun agenda en daarmee wat zij willen bespreken met elkaar. Dat betekent, dat zij alles in kunnen brengen, waarover zij met de ander in gesprek willen komen.
En een echte oplossing
In veel juridische procedures is er een uitkomst of een uitspraak, maar het is niet altijd een oplossing. Bij een mediation is er wel sprake van een oplossing voor het conflict. Partijen beslissen immers zelf of de uitkomst voor hen acceptabel is.